Specialisatie

Als fysiotherapeut heb ik meerdere specialisaties. Binnen enkele van die specialisaties heb ik mijn Mastergraad behaald. Als behandelaar vind ik het van erg groot belang dat mijn patiënten de best mogelijke zorg krijgen.

Wat fysiotherapie is en welke specialisaties ik beheers kunt u hieronder vinden.

Fysiotherapie

Fysiotherapie is een behandelmethode voor klachten aan het bewegingsapparaat, dit zijn de spieren, banden, gewrichten en zenuwen. Iemand mag zich fysiotherapeut noemen wanneer hij/zij een 4-jarige HBO-studie fysiotherapie heeft gevolgd en succesvol heeft afgerond. Daarbij moet de fysiotherapeut tevens in het bezit zijn van een BIG-registratie. De fysiotherapeut speelt een ondersteunende rol binnen de behandeling. Het behandelplan, dat na een lichamelijk onderzoek plaatsvind wordt altijd met de patiënt besproken. De patiënt zelf is verantwoordelijk voor zijn eigen genezing. Dit onder meer door middel van het doen van oefeningen. Er zijn verschillende vormen van fysiotherapie waarmee klachten worden behandeld zoals oefentherapie, massagetherapie en fysische therapie.

Orofaciale Fysiotherapie

De orofaciaal fysiotherapeut is een specialist die u helpt bij gezondheidsproblemen door het niet goed functioneren van spieren en gewrichten in het hoofd, het halsgebied en het kauwstelsel. Veelal wordt deze fysiotherapie ook wel kaakfysiotherapie genoemd. Er is vaak een nauwe samenwerking met de huisarts, tandarts, orthodontist, kaakchirurg, KNO-arts of een andere medisch specialist. De OFT analyseert, interpreteert en behandelt dit soort gezondheidsproblemen die het gevolg zijn van arthrogene, musculaire en neurogene stoornissen in het hoofd-, halsgebied.

Beroepsprofiel orofaciale fysiotherapie.

Manuele Therapie

Manuele therapie is toepasbaar bij functiestoornissen van de gewrichten, spieren en/of zenuwen. Zowel pijn, als het slechter kunnen bewegen van gewrichten, gaat vaak hand in hand met bewegingsbeperkingen. Dit heeft meestal invloed op de houding. Daardoor is het verbeteren van de houding en het beter laten bewegen van de gewrichten, het doel van manuele therapie. De manueel therapeut gebruikt hiervoor specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. Vaak zijn de effecten van manuele therapie direct merkbaar: er is minder pijn en meer bewegingsvrijheid. Daarnaast bestaat het behandelprogramma van de manueel therapeut uit het geven van adviezen goede instructies, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.

Beroepsprofiel manuele therapie.

Handentherapie

Voor het complexe gebied van de handen is er de specialisatie handentherapie. Deze specialisatie richt zich op handen, pols en elleboog. Meest voorkomende klachten ontstaan uit reuma, artrose, operaties, breuken en ‘tennisarmen’.